Kreikka meni kriisiin ja Kyprokselle avautui mahdollisuus. Meitä oli pitkään kiehtonut Kyproksen jakautunut maa ja koska ruokakulttuuri on hyvin lähellä kreikkalaista, päätimme antaa sille mahdollisuuden. Hotellin valinta ei tuottanut vaikeuksia, se oli päätetty jo melkein ennen reissua. Thanos hotellit ovat koristaneet Conde Nast Travellerin sivuja jo vuosikausia. Valinta meni rehellisesti vain kolmen Thanos hotellin, Anassan, Annabellen ja Almyran välillä. Almyra valikoitui majapaikaksi näistä kolmesta hyvän sijaintinsa ja lapsiystävällisyytensä ansiosta. Almyrasta on tulossa oma arvostelunsa hotellit osioon.

Almyran ansiosta päädyimme Kyproksen antiikin ajan pääkaupunkiin. Afroditen synnyinpaikka Pafos, on jakautunut ala-ja ylä Pafokseen. Ala-Pafoksesta löytyy turistikeskittymä ja ylä-Pafoksesta niin sanottu liike-elämän keskus. Meiltä tuli hengailtua lähinnä tuolla ala-Pafoksessa päivisin ja iltaisin. Ylä-Pafoksen ohi taimme ajaa vain matkalla viinitilalle. Pafoksen parasta antia ovat kaunis satama-alue, historialliset nähtävyydet sekä läheisyys hyville viini-ja vaellusreiteille. Kävimme kokeilemassa noita kaikkia poislukien vaellus, joka elokuun kuumuudessa ei houkutellut. Ohessa Pafoksen alueen parhaat palat.

DSC_0005DSC_0038DSC_0008DSC_0019 DSC_0333

KUNINKAIDEN HAUDAT (Tombs of the Kings)  JA ARGEOLOGINEN PUISTO

Pari kilometriä Ala-Pafoksesta sijaitsevan Unescon maailmanperintökohteen nimi on harhaanjohtava. Haudoissa ei aikoinaan maannut kuninkaita vaan varakasta ylimystöä helleenien ja roomalaisten ajalta. Nimi hautakammioille taitaakin viitata vain niiden massiiviseen ulkomuotoon.

Alue on laaja, joten suosittelen ottamaan mukaan paljon juotavaa ja hatun aurinkosuojaksi. Vierailimme alueella iltapäivästä, jolloin bussilastilliset turisteja olivat jo kaikonneet, eikä hautoja meidän lisäksi tutkinut kuin muutama muu. Paahtava aurinko ajoi meidät automaattisesti hautakammioihin, sillä sieltä löytyi varjopaikkoja. Viilennyksen lisäksi hautakammioista löytyi aavemainen hiljaisuus.

4,5 euron sisäänpääsymaksu argeologiseen puistoon oli varsin kohtuullinen. Alueen hyvin säilyneet mosaiikit löydettiin vasta 1960-luvulla ja upeita ne olivat. Mosaiikkien lisäksi puistossa voi ihastella muun muassa Saranta Kolonesin raunioita sekä hyvin säilynyttä kreikkalaista teatteria. Itselleni mieleen jäi parhaiten mosaiikit ja varoitus käärmeistä eli parasta pysytellä merkityillä poluilla.

DSC_0163K3DSC_0132DSC_0152K10K6 K7

DSC_0419

PAFOKSEN ELÄINTARHA

Pojan kohokohta lomalle oli uinnin lisäksi varmaankin Pafoksen eläintarha. Eläintarha lähti liikkeelle Christos Christoforoun yksityisestä lintukokoelmasta, mutta avautui loppuen lopuksi myös yleisölle ja kasvoi kunnon eläintarhaksi. Pääsymaksu eläintarhaan oli 15,50€ (lapset 8,50€) ja sitä vastaan näki kaikkea tiikereistä apinoihin. 4-vuotiaalle mielenkiintoisinta oli kuitenkin mahdollisuus kirahvien syöttämiseen. Kymmenen euron lisämaksua vastaan pääsi koko perhe lähelle näitä upeita eläimiä ja sai syöttää korillisen lehtiä.

Olin aika yllättänyt poitsun rohkeudesta syöttää näinkin suurta eläintä, sillä normaalisti hän pelkää koiria, kissoja, hiiriä ja muurahaisia, kaikkea karvaista. En ollut itsekään nähnyt kirahvia yhtä läheltä ja yllättävää oli kuinka kauniit silmät ja pitkät silmäripset kirahveilla on. Kuvan lintueläin sen sijaan muistuttaa kummasti erästä vastavalittua presidenttiä hiustupeella.

DSC_0110DSC_0085DSC_0057

MERIRETKI

Almyra hotellin edustalla rantapromenadilla markkinoitiin meriretkiä. Vuokrasimme veneen koko porukalle (250 euroa). Kolmen tunnin aikana kerkesimme Coral Bayhin snorklaileen, ihastelemaan kalliomuodostelmia (sea caves) ja vierailemaan Agios Georgioksen poukamassa. Kävelymatkan päässä olisi ollut kirkko, mutta oma rantavaatetus ei oikein soveltunut kirkkovierailuun. Matkalla ohitimme 1998 haaksirikkoutuneen aluksen, M/V Demetrios III.

K11DSC_0193

ONIRO BY THE SEA

Meriretken aikana kapteenimme ”Michael” kertoi toisesta haaksirikkoutuneesta aluksesta. Hänen tuttunsa oli pistänyt  baarin pystyyn paikkaan, josta oli kaunis auringonlasku. Auringonlasku oli kaunis, kunnes EDRO III karahti karille juuri baarin edustalle ja peitti hienon auringonlaskun. Meidänhän piti tietenkin lähteä metsästämään tuota baaria. Peyiassa sijaitseva Oniro by the sea ei löytynyt ihan helpolla. Pari kertaa ajoimme ohi oikeasta tiestä ja heitimme muutamat U-käännökset.

Veikkaan, että baari vetää tällä hetkellä vielä enemmän porukkaa kuin aikana, jolloin Edro III ei ollut vielä kirjavoittamassa näkymää. Oniro oli positiivinen yllätys myös tunnelmaltaan. Mies sai ottaa kuvia aluksesta sydämensä kyllyydestä ja minä nautiskelin myöhäisiltapäivän auringosta, kylmää frappea juoden.

DSC_0458DSC_0456

Pafos oli mukava kerran elämässä käyntikohde. Almyra hotellina lunasti korkeat odotukset ja pidimme kaikista retkistä, joita Pafoksesta teimme. Pafoksen rantapromenadi oli kaunis, mutta sataman ulkopuolella löytyi lähinnä vain 80-lukulaista cocktail-baaria ja paljon rumasti ränsistyneitä rakennuksia.

Ostokset hoidimme Kings Avenue Mallilla, josta löytyi yllättävän hyviä kauppoja, mutta josta valitettavasti oli hajonnut ilmastointi juuri niinä parina päivänä, kun olimme siellä. Jumbo-kaupassa on lelutaivas lapsille ja ostimmekin parin dinosauruksen lisäksi rantaleluja edulliseen hintaan.

Kyproksen kohokohdiksi muodostui Pafoksen sijaan matka turkkilaiselle puolelle Famagustaan ja viinireissu vuoristoseudulle. Näistä löytyy omat tarinansa. Kyprokselle toivomme kuitenkin palaavamme, monta mielenkiintoista kohdetta jäi vielä listalle.

Leave a comment

Trending