Burj Khalifa nähty, Marinan alue tutkittu ja aavikkoreissulla nautittu shishahenkäykset. Jos tuntuu, että Dubaissa on tullut tutkittua kaikki ne perinteiset nähtävyydet maailman korkeimmasta rakennuksesta kultasoukiin, kannattaa laajentaa tutkiskelu alla oleville alueille.

JLT

JLT eli Jumeirah Lakes Towersin aluetta ei yleensä hehkuteta Dubain turistioppaissa. JLT on viihtyisä alue, jolla on helppo liikkua myös kävellen.  Marinasta ja JBRstä poiketen JLTssa et törmää suuriin turistilaumoihin, ravintoloissa/kahviloissa ei ole turistilisää ja melkein joka viikko löytää uuden kivan kahvilan tai ravintolan. JLT on helposti löydettävissä, sillä se sijaitsee Marinan aluetta vastapäätä ja metroasemilta pääsee sinne näppärästi. Metroasemia JLTn alueella on kaksi, JLT ja Dubai Marina, joiden nimi virallisesti taitaa kulkea aina sen hetken sponsorin mukaan.

Alueelta löytyy iso puisto, jossa on kunnon leikkipuisto lapsille sekä nurmikenttä, jossa järjestetään kaikkea ulkoilmaelokuvista urheilutapahtumiin. Viimeksi jammailtiin pojan kanssa JLT Run tapahtuman yhteydessä järjestetyssä zumbamaratonissa. Ravintoloista mainitsemisen arvoisia ovat intialaista ruokaa tarjoava Memsaab, persialainen Farsi, Mythos Kouzina sekä Nais Italian Kitchen. Kannattaa pitää JLT mielessä myös, kun teet hotellivertailua. Alueelta löytyy hyviä 4 tähden hotelleja lompakkoystävällisemmällä hinnalla kuin esimerkiksi läheisestä Marinasta ja JBRltä. Taj hotelliketju aukaisi pari vuotta sitten 5 tähden hotellin alueelle, joten tasokkaampaakin majoitusta löytyy. 

AL SEEF JA BASTAKIA

Al Seef on alueena uusi, kun taas Bastakia on sitä vanhaa Dubaita. Al Seefin ensimmäinen osa aukesi juuri meidän ollessa Dubaissa. Olimme menossa Bastakiaan, mutta päädyimme Al Seefin alueelle. Al Seef on rakennettu vanhaa, paikallista tyyliä kunnioittaen. Paikka on täynnä houkuttelevan näköisiä ravintoloita ja kauniita arabityylisiä ovia. En ihmettelisi, jos alueesta tulisi uusi paikallisten hittikohde Dubaissa. Itse olisin viihtynyt alueella palkästään ihaillen ovia ja Creekin näkymää, hitaasti soljuvia lauttoja.

Bastakiyan tai Al Fahidi Historical Neighborhoodin alueelta löytyy vanhan kulttuurin lisäksi myös paljon taidetta. Eksyimme vahingossa MAKE Art kahvilaan, kun etsimme paikkaa ostaa vesipullo. Ihanalle sisäpihalle olisi mielellään jäänyt nautiskelemaan pidemmäksikin aikaa, mutta oma aikataulu ei tätä sallinut. Älä tee samaa virhettä vaan varaa kunnolla aikaa alueella kuljailuun. Jäimme vielä autolle suunnistaessamme suustamme kiinni Home of Eastern Arts kauppaan keskustelemaan vanhemman, iranilaisherran kanssa, joka kertoi historiaa ja valmistusmekanismeja tuliaistuotteiden takaa. Omalla to-do listalla on vielä aamiainen Sheikh Mohammed bin Rashid Centre for Cultural Understanding keskuksessa, joka sijaitsee samaisella alueella.

SHARJAH BLUE SOUK

Sharjah, Arabiemiraattien uskonnollisin emiraatti löytyy läheltä Dubaita. Kilometrien vähyys saattaa kuitenkin hämätä, sillä Sharjahiin ajo on yleensä ihan horroria ja ottaa pahimmillaan tuntikausia. Sharjahin ruuhkat ovat tunnettuja koko maassa. Kukaan järkevä ihminen ei lähde Sharjahiin ruuhka-aikoina, jos ei ole aivan elämää suurempi tarve. Ruuhka-aikojen ulkopuolella Sharjahin liikennettä kannattaa uhmata ja vierailla tässä erilaisessa emiraatissa. Blue Soukin nimi tulee tuhansista kaakeleista, jotka koristavat soukin julkisivua. Tämä yli 600 liikettä sisältävä ostosparatiisi kulkee myös nimellä Central Souk.

Me ajoimme Sharjahiin mattokaupat mielessä, sillä olin kuullut, että Masafin markkinoiden ohella, parhaat mattolöydöt voi tehdä Sharjahin Blue Soukissa. Perinteisten käsinkudottujen persialaisten mattojen lisäksi täältä löytyy hyvä valikoima värikkäitä afganistanilaisia Kilim-mattoja. Täältä ei kannata etsiä Armanin liikettä eikä hipsteri-ravintoloita. Ostosten teko keskittyy arabiperinteisiin. Huomasin vasta reissun jälkeen, että olisi ollut mielenkiintoista käydä vertailemassa koruvalikoimaa ja hintoja Dubaihin verrattuna, Blue Soukissa on nimittäin laaja kattaus koruliikkeitä. Oma reissumme Blue Soukiin oli onnistunut, sillä mukaan lähti käsinkudottu pakistanilainen Bokhara matto.

AAVIKOLLA IHAN ITSE

Matkatoimistojen järjestämät aavikkoreissut ovat hyvä tapa käydä kruisailemassa aavikolla, syödä paikallista ruokaa ja nähdä perinnetansseja. Jos kuitenkin kaipaat ihan omaa rauhaa ilman turistilaumaa, kannattaa vuokrata auto ja ajaa itse aavikolle. Hiekkaa ja rauhaa riittää. Viikonloppuisin paikalliset ja expatit suuntaavat läheiselle aavikolle telttaretkille, joten silloin saatat törmätä kameleiden ja muiden aavikon eläinten lisäksi myös toiseen ihmiseen.

Jos telttailu aavikolla on vähän liian extremeä tai kaipaat kunnon peseytymistiloja, suosittelen lämpimästi The Ritz-Carlton Ras Al Khaimah Al Wadi Desert hotellia. Kuvia kyseisestä hotellista löytyy oheisesta hotelliarviosta (hotelli oli meidän siellä vieraillessa Banyan Tree hotelliketjun omistuksessa, mutta Ritz Carltonin tarjoaa varmasti yhtä lailla luksusta, jos ei jopa parempaa). Oheiset kuvat on otettu Sharjahiin vievältä reitiltä, Al Batayeh – Al Faya tien lähistöltä.

2 responses to “Dubai – jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä”

  1. Dubaissa en olekaan ikinä käynyt, vaikka siskoni asuikin siellä muutaman vuoden. Upeita nuo aavikkomaisemat, ne kiinnostaisivat minua varmaankin Dubaissa eniten. Hieman mietityttäisi kuitenkin itsenäisesti lähteä, kun ajattelisin, että hiekkaan voi jäädä kiinni.

    Like

    1. Totta, ihan dyyneille ”surffailemaan” ei kannata autolla lähteä noviisina, mutta jättää tien varteen. Pienellä patikoinnilla voi löytää kivoja maisemia.

      Like

Leave a comment

Trending