Dubain reissua suunniteltaessa huomasin aivojeni tyhjentäneen  täysin vauvan ruokiin liittyvän kovalevyn. Vaikka asuimme siellä taaperon kanssa, en muistanut pätkääkään millaisia purkkiruokia ja maitoja siellä oli tarjolla. Tästä viisastuneena päätin ottaa ylös vähän hintoja ja tarjontaa teille muille vauvan kanssa sinne matkaaville. 

VAUVOJEN RUOAT JA VAIPAT

Vauvojen ruoat ovat monen muun maan tavoin kalliita verrattuna Suomeen. Carrefourissa (vuonna 2017/2018) hedelmäsoseet maksoivat 4,90 dirhamia eli yli euron. Ruokaisia soseita oli pienemmissä Carrefoureissa aika nihkeästi, lähinnä kasvissekoituksia. Hipp lastenruokia löytyi muutamia. Niiden hinnat olivat 2-3,5€ purkki. Veikkaan, että inflaatio on tehnyt tehtävänsä ja hinnat ovat tuosta vielä nousseet hieman. 

Mall of the Emiratesin (MOE) isosta Carrefourista ja Marinan lähettyvillä olevista Spinneys kaupoista löytyi laajempi kokoelma lastenruokia ja muitakin tarvikkeita. Heinz Organic pusseissa olevat ruoat maksoivat 10,75 dirhamia. Muitakin luonnonmukaisia/luomuruokia löytyi ihan mukavasti. NAN 2 purkki jauhetta maksoi 36,50 dirhamia. Valmiita NAN maitoja ei Dubaissa ole (ainakaan tietääkseni), mutta näin JLTn Spinneysissä jotain muuta merkkiä valmiissa maitomuodossa.

Vaippoja löytyy lähes joka kaupasta. Pampersin neloskoon 24 vaipan paketti maksoi 30,75 dirhamia Spinneysissä. Iso paketti Pampersin housuvaippoja maksoi 52,50 dirhamia samaisessa MOEn Carrefourissa, josta sai myös jotain paikallista merkkiä lähes puolet halvemmalla. Samassa kaupassa oli laaja valikoima eri merkkejä ja kokoja.

LASTEN/VAUVOJEN TARVIKKEET

MOEn vauvojen osastolta löytyi hyvin tarvikkeita. Ostin pienemmälle purulelun 20 dirhamilla, muutaman tutin ja uimalellukkeen 15 dirhamilla. Isommalle löytyi värityskirja (10 dhr), Mapedin väritystussit (12,50 dhr) ja Cars 3 juomapullo (17 dhr). Koska Dubaissa suurin osa vanhemmista (tai rehellisemmin maidit) vääntävät joka päivä lounasboksit tarhaan ja kouluun, löytyy etenkin eväsrasioita ja juomapulloja joka lähtöön.

Carrefourista löytyy isohko lasten leluosasto, jossa on roinaa joka lähtöön vähän edullisemmilla hinnoilla. Spinneysin ja Carrefourin lisäksi vauvojen tarvikkeita löytyy Bootsista, josta meille tarttui mukaan mm. puhdistuspyyhkeitä ja kylpysaippuaa vauvalle. Hamleys lelukauppa on rantautunut Dubaihin ja löytyy ainakin Mall or the Emiratesista. Poika oli säästänyt viikkorahoistaan pitkän aikaa ja osti niillä muun muassa Hot Wheels autoradan. Lelut ja etenkin Legot olivat Suomea kalliimpia. Täältä kuitenkin löytyi muutamia pelejä, joita ei Suomesta löydy. Vanhemmat tekivät myös pelilöydön, Dubain oman Monopolyn. UNO Cars 3 kortit lähtivät mukaan Marina Mallin Borders kirjakaupasta, josta löytyy myös pieni leluosasto ja paljon englanninkielisiä kirjoja lapsille. Marina Mallista löytyy lisäksi Early Learning centre, josta löytyy kehittäviä leluja etenkin taaperoikäisille.

LIIKKUMINEN

Dubaissa liikkuminen on oma taitolajinsa. Käytännössä siihen on yksi näppärä keino eli oma auto. Me vuokrasimme koko reissuksi auton, koska tiesimme missä haluamme liikkua ja ajaminen Dubaissa oli tuttua. Airbnb asunnossa, jossa asuimme oli käytössä lasten turvaistuimet, mikä helpotti paljon vauvan kanssa automatkaamista. Jos autoilu Dubaissa kiinnostaan, voit lukea vinkkejä oheisesta Autonvuokraus Dubaissa hullun hommaa vai järkipäätös? jutusta (huumorilasit suositeltavat).

Taksilla pääsee suht näppärästi ja edullisesti paikasta toiseen, mutta lastenistuimia ne eivät aina tarjoa. Dubaissa  tuli voimaan laki, joskus vuoden 2018 paikkeilla, jonka mukaan taksien pitää pystyä tarjoamaan alle 4-vuotiaalle matkustajalle turvaistuin. Ilmeisesti turvaistuinasia on parantunut tässä vuosien saatossa, muttei kannata sokeasti luottaa siihen, että tällaista aina tarjotaan. Lapsiperheille suosittelisin Careem appia, (joka tarjoaa taksipalvelua Uberin tapaan). Siellä voi valita Hala Kids-palvelun jo tilatessa, mikä käytännössä tarkoittaa turvaisuinta autossa. 

Metrolla ja raitiovaunulla liikkuminen onnistuu myös vaunujen kanssa, mutta pari asiaa kannattaa pitää mielessä. Hissit pysäkeillä eivät aina ole toiminnassa, eivätkä välttämättä rullaportaatkaan eli vaunujen kantamista voi joutua harrastamaan. Metrot voivat olla tupaten täynnä ruuhka-aikoina, jolloin rattailla meno täyteen vaunuun voi jäädä haaveeksi. Meillä oli mukana omat Bugaboon Cameleon rattaat, jotka toimivat näppärästi paikoissa, joissa halusimme liikkua. Dubaissahan ei kävellä pitkiä matkoja paikasta toiseen vaan nähtävyydestä ja kaupunginosasta toiseen joutuu monesti kulkemaan autolla, metrolla tai raitiovaunulla. Suomalaisille tutuissa turistialueilla Marinassa, JBRssä ja JLTssä kävely kuitenkin onnistuu paremmin.

TEKEMISTÄ

Dubai on loistokohde lasten kanssa matkatessa. Se on ainakin tähän mennessä ollut turvallinen ja siisti. Känniääliöitä ei myöskään näy katukuvassa. Normaalin rantaloman lisäksi kaupungista löytyy tekemistä monen ikäisille lapsille. Ohessa muutama kiva kohde loman ratoksi.

LEGOLAND

Dubain Legoland on jaettu viiteen eri alueeseen, Minilandiin, Imaginationiin, Adventureen, Lego Cityyn ja Kingdomiin. Näiden lisäksi löytyy alue heti sisääntulon jälkeen, josta löytyy iso legokauppa ja muutama muu putiikki. Puistoon myydään yhden ja kahden puiston lippuja. Perinteiseen Legolandiin pystyi tuolloin yhdistämään Legolandin vesipuiston tai esimerkiksi Motiongate puiston. Meidän käydessä siellä Legoland maksoi 235 dirhamia ja kahden puiston yhdistelmälippu 285 dirhamia. Tarkempia tietoja Legolandista löytyy erillisestä Legoland-postauksesta.

AQUAVENTURE AND WILD WADI VESIPUISTOT

Olemme testanneet molemmat ja molemmissa on puolensa. Atlantiksessa on enemmän tekemistä, isompia slideja ja tietty ”leap of faith”, johon en lähtenyt omaa kohtaloani testaamaan. Pienemmille löytyy Splasher’s alue ja isommille aaltokoneet etc. Välillä voi hengähtää vesipuiston omalla rannalla. Hinnat päiväpassille Atlantikseen lähtee tällä hetkellä 270 dirhamista. Alle kaksi vuotiaat pääsivät ainakin tuolloin ilmaiseksi, mutta kannattaa tarkastaa vielä ajankohtaisemmat hinnat. Yhdistelmälipulla saa sisäänpääsyn myös Lost Chambers akvaarioon (alkaen 330 dirhamia).

Aquaventurista löytyy  useita ravintoloita ja snack-kioskia. Meidän ollessa Atlantiksessa, moni ravintola oli remontissa ja auki olevan ravintolan löytämiseen haaskaantui paljon aikaa. Sharks Bite ravintolassa jouduimme palauttamaan hampurilaiset, jotka oli nostettu lautaselle jäisenä. Ruoka oli todella mitäänsanomatonta hintaansa nähden. Suosittelen varaamaan paljon aikaa eli koko päivän tähän vesipuistoon, sen verran tekemistä sieltä löytyy huonosta ravintolakokemuksesta huolimatta.

Asuessamme pari yötä Jumeirah Beach hotellissa, hotellin asukkaat pääsivät ilmaiseksi Wild Wadi vesipuistoon, joten tuli testattua sekin. Wild Wadi on kompaktimpi version näistä kahdesta vesipuistosta ja jos käytettävissä ei ole montaa tuntia, kannattaa valita Wild Wadi. Meidän silloin 3-vuotias viihtyi parhaiten Juhan dhow-laivaa tutkiessa sekä lazy riverissä. Wild Wadi kustantaa tällä hetkellä 295 dirhamia yli 1,1m pitkältä ja 245 dirhamia alle 1,1m. Tämä tuli ehkä pienoisena yllätyksenä itselleni, sillä oletin sen olevan huomattavasti edullisempi kuin Atlantis. 

2

AKVAARIOT

Lost Chambers sijaitsee Atlantis hotellissa ja se onkin helppo liittää yhteen vesipuistopäivän kanssa, jos vaan energiaa riittää. Akvaario on rakennettu hämyiseksi ja perustuu Atlantiksen myyttiin. Me saimme kevyesti kulumaan pari tuntia ihmetellessä erivärisiä kaloja. Erikseen maksettuna aikuisen lippu maksoi viime kerralla 120 dirhamia, mutta kannattaa hyödyntää pakettiedut, joita tarjotaan vesipuistolipun kanssa.

Dubai Mallissa sijaitsee Dubai Aquarium ja Underwater Zoo, jonka suuresta akvaarioseinästä voi nauttia ihan ilmaiseksikin ostoskeskuksessa vieraillessa. Itse sisäänpääsypaketit alkavat 100 dirhamista ja sillä pääsee ihastelemaan 10 miljoonan litran akvaariotankissa uiskentelevia lajeja tarkemmin. Me viihdyimme ehkä hitusen paremmin tuolla Lost Chambersissa. Se oli tunnelmallisempi ja siellä oli vähemmän porukkaa. Dubai Mallin akvaario voi ajoittain olla todella hektinen ja täynnä porukkaa.

1 Akvaario Akvaario 3 GLOBAL VILLAGE

Dubain ”keskustojen” ulkopuolella sijaitsevassa Global Villagessa vierähtää mukavasti ilta. Global Village rakennetaan joka vuosi osittain uudelleen ja sieltä löytyy maanosittain ostettavaa ja syötävää. Lapsille löytyy huvipuisto maailmanpyörineen. Kannattaa muistaa, että Global Village avaa ovensa vasta noin neljän pintaan iltapäivällä ja on viikonloppuisin erittäin suosittu vierastyöläisten keskuudessa.

Kannattaa seurata heidän nettisivustoaan aukioloaikojen suhteen. Alue sijaitsee “keskellä ei mitään”, joten turhaan sinne ei kannata taksilla suhata. Mitään aitoa arabikulttuuripläjäystä tästä paikasta ei kannata odottaa, mutta itse löysin sieltä kauniita marokkolaistyylisiä astioita ja leppoisan tunnelman. Ravintoloita löytyy joka lähtöön ja sisäänpääsykin on varsin edullinen 22.5-27 dirhamia per henkilö.

AL AIN ZOO

Jos aikaa on tuhlattavaksi ja lapset pitävät eläimistä, Al Ain Zoo sijaitsee noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä sekä Dubaista, että Abu Dhabista. Al Ainin eläinpuiston sisäänpääsymaksu on edullinen, 31.50 dirhamia aikuisilta ja 10.50 dirhamia yli 3-vuotiailta lapsilta. Puisto oli mielestämme helppokulkuinen ja siellä riitti ihasteltavaa.

Kuva 1 Kuva 2 DSC_0066

KIDZANIA DUBAI MALL

Dubai Mallissa sijaitsevassa Kidzaniassa lapset voivat kokeilla aikuisten maailmaan astumista. Valittavana on 40 eri ammattivaihtoehtoa DJstä perinteisempään lääkäriin. Hinta per lapsi (4-16v) on 195 dirhamia koko päiväksi. Kouluikäiselle varmasti hauska paikka, jos taitaa englannin. Dubai on täynnä lasten sisäleikkipaikkoja, joita tarvitaan etenkin kesähelteillä, jotta naperot voivat kiivetä seinille, kirjaimellisesti. Jos siis kuumuus alkaa painostamaan, kannattaa suunnata sisätiloihin.

Marina Mall:n toisessa kerroksessa on Jump N Fun, joka tarjoaa pehmeän leikkikiipeilypaikan ja soveltuu mielestäni paremmin vähän pienemmille lapsille. Valittavana on lippuja puolen tunnin ja kahden tunnin väliltä ja hinnat 45-130 dirhamin välillä. 

BOUNCE

Bouncesta tuli hitti heti, kun se saapui Dubaihin. 85-95 dirhamilla saa hyppiä sielunsa kyllyydestä tunnin ajan, sekä aikuiset, että yli 110 cm lapset. Pienemmille on erillinen miniBounce alue. Bounce Al Quoz sijaitsee hieman hankalassa paikassa, keskellä teollisuusaluetta, eikä ole näppärästi metron varrella. Taksilla tai omalla autolla sinne pääsee helpoiten. Onneksi Bounce X on avautunut myös Dubai Festival City Malliin ja tarjoaa enemmän parkouriin ja freestyleen sopivia tiloja. Molempiin pomppupuistoihin saa myös päivälippuja parilla sadalla dirhamilla. Itselle tuo tunti on ihan riittämiin.

LEIKKIPUISTOT

Ulkona sijaitsevia leikkipuistoja ei ole joka nurkan takana, mutta viime aikoina Dubaihin on rakennettu pari isompaa puistoa, joissa on tekemistä monen ikäisille. Meidän omat lempipuistot olivat asuinalueesta johtuen JLT Park ja The Beachillä Jumeirah Beach Residence alueella sijaitseva puisto. Viikonloppuisin noihin voi olla tunkua. JLTn ison puiston vieressä on joskus viikonloppuisin ollut lisäksi pomppulinnoja/liukumäkiä usea kappale sekä muutama huvipuistolaite. Niihin on ollut 15 dirhamin sisäänpääsymaksu.

imageimageimageimage

ENTERTAINER APP

Dubai ei ole kohteista se halvin, varsinkaan, kun matkustaa useamman lapsen kanssa. Aiemmin mainituista hupipaikoista kuten vesipuistoista voi kuitenkin säästää pitkän pennin käyttämällä Entertainer Dubai appia. Entertainer Dubai maksaa tällä hetkellä 595 dirhamia ja sillä saa ison määrän 2 yhden hinnalla kuponkia huvituksiin, ravintoloihin, aavikkosafareille, nähtävyyksiin ja hemmotteluhoitoihin kylpylöihin. Ainakin aiemmin se on sisältänyt 2for1 kuponkeja Wild Wadiin, Aquaventureen ja Legolandiin, jolloin esim. neljän hengen perhe pystyy säästämään mukavasti rahaa sisäänpääsymaksuissa, jos on tarkoitus käydä useampikin kohde.

MISSÄ ASUA LASTEN KANSSA?

Yksi asia, jota meiltä useasti udellaan ovat Dubain lapsiystävälliset hotellit. Ohessa kolme hyväksi havaittua (eli testattua) lapsiystävällistä hotellia Dubaissa ja muutama vinkki, joita voitaisiin testata myös itse.

SOFITEL PALM RESORT AND SPA, PALM JUMEIRAH

Sofitelista löytyy sekä hotellihuoneita, että useamman makkarin huoneistoja isommallekin poppoolle. Resortilla on oma ranta, lastenklubi, jonka vieressä pienemmille lapsille tarkoitettu kahluuallas ja splashalue. Hieman isommille löytyy erillinen allas vesiliukumäellä. Jätskibaari oli aika pop meidän muksun mielestä, samoin rannalla (maksua vastaan) tarjottava minimönkijäajelu. Destination LOMAn ajatuksia hotellista voit lukea täältä.

Sofitel Palm Dubai 6

RADISSON BLU RESIDENCE, MARINA

Isot huoneistot hyvällä paikalla Marinassa, lyhyen kävelymatkan päässä Marina Mall:sta. Marinan ostoskeskuksesta löytää muun muassa laadukkaan Waitrose kaupan, josta voi täydentää lasten murkinavarastoja. Hotellissa on allasalue erotellulla lastenaltaalla sekä pienille taaperoille sopiva leikkipaikka. Parasta antia tässä hotellissa lapsiperheen näkökulmasta ovat tilavat, siistit huoneistot. Radissonin voi hyvällä lykyllä bongata Dubain 4 tähden hotellien normaalihintoja edullisemmin. Tarkempi hotelliarvostelu löytyy oheisesta linkistä.

DSC_1610 

JUMEIRAH BEACH HOTEL, JUMEIRAH BEACH

Tästä hotellista tykkäsi sekä vanhemmat, että poika. Iso hotellialue tarjoaa palveluja laidasta laitaan. Ehkä yhtenä suurimpana vetonaulana on hotellin asiakkaille vapaa sisäänpääsy Wild Wadi vesipuistoon. Itse hotellin allasalueessakaan ei ole valittamista.

Lapsille löytyy tietenkin omat klubit, leikkialueet sekä vesiliukumäki. Vanhempia lämmitti erityisesti upea näkymä Burj al Arab purjehotellille, hotellin tarjoamat hyvät ravintolat sekä ihana ranta-alue. Paljon tekemistä sekä aikuisille, että lapsille, ainoa miinus aika täpäkkä hintalappu.

Jumeirah Beach Hotel 

AIRBNB JA HOTELLISIVUSTOJEN HUONEISTOT

Dubaissa kalustetut huoneistot ovat kovassa huudossa suuresta expat-väestöstä johtuen ja näitä riittää myös Airbnb tarpeisiin. Se mikä tekee Dubain huoneistoista houkuttelevan lomalaisen kannalta, on talojen varustustaso. Lähes kaikista Dubain pilvenpiirtäjistä löytyy uima-allas, kuntosali ja monesta lisäksi saunatilat eli aika otolliset palvelut lomalaisen tarpeisiin. Kannattaa kuitenkin lukea tarkkaan eri majoittajista löytyvät arvostelut, sillä kieroilijoitakin löytyy. Me testasimme Airbnb-asumista vuonna 2017 JLTn alueella. Lisää meidän kokemuksesta voi lukea täältä.

Yllä mainittujen vaihtoehtojen lisäksi palmusaarelle on noussut useita hienoja resortteja, joissa on hyvät harrastetarjonnat lapsille (mm. Kempinski, Jumeirah Zabeel Saray ja tietty Atlantis). Westin Mina Seyahi hotellin pihalle on noussut pieni vesipuisto, mikä on nostanut  tätä hotellia lapsiperheiden rankingissa.  Jos budjetti antaa periksi, kannattaa katsastaa myös nämä.

Itse jään odottelemaan Eurojackpotin päävoittoa samalla kun jatkan haaveilemista One and Only Royal Mirage hotellista.

Artikkelia on päivitetty vuonna 2023 (alkuperäiset julkaisut vuosilta 2016-2018).

3 responses to “Dubai lasten kanssa”

  1. Voin hyvin kuvitella, että oma auto on monessakin mielessä kätevin tapa liikkua. Tässä oli paljon hyviä nostoja myös ihan ilman lapsia matkustaville. Nuo vesipuistot erityisesti kuulostavat todella hauskalta.

    Like

    1. Mukava kuulla! Tuo Global Village muun muassa on hauska kokemus myös ilman noita lasten aktiviteetteja ja Entertainerista on hyötyä myös kahdestaankin matkustavalle, varsinkin, jos käy useammassa kohteessa.

      Like

  2. kidzania dubai mall seems like a dreamland for kids! 😍 What’s your kid’s favorite role-play activity there? 🚒

    Like

Leave a comment

Trending