Abu Dhabi jää monesti Dubain varjoon, osittain syystäkin. Dubai on rakennettu sekä bisnestä, että matkailua varten, joten asiat toimivat sujuvasti ja tekemistä löytyy runsaasti. Abu Dhabissa on sen sijaan vielä jäljellä hitunen sitä aidompaa Arabiaa. Abu Dhabi tulee varmasti nousemaan turismikartalla, sillä kaupunkiin on avautunut viime vuosina paljon houkuttelevia kohteita. Olemme käyneet Abu Dhabissa aika monta kertaa (mies oli siellä välillä myös töissä), mutta aina vaan päiväreissulla. Tällä kertaa asuttiin siellä kolme päivää. Ohessa kohteet joita ei kannata ohittaa.

SHEIKH ZAYED GRAND MOSKEIJA

Ehdottomasti koko Emiraattien hienoin nähtävyys. Sori Dubai, Burj Khalifa (joka on kylläkin nimetty Abu Dhabin hallitsijan mukaan) jää nyt kakkoseksi. Olen kirjoittanut jo aikaisemmin moskeijavierailusta ja mm. pukeutumissäännöistä siellä. Jutun voi lukea oheisesta Sheikh Zayed Grand Mosque linkistä.

Tällä kertaa olimme kuitenkin vierailulla auringon laskiessa. Pyhä jysäys, se oli kyllä hieno hetki, samaan aikaan, kun kaiuttimista alkoi kuulua rukouskutsu. Vaikea kuvailla tunnetta, mutta ehkä sana maaginen voisi sopia tähän yhteyteen. Jos siis olette Abu Dhabissa yötä, menkää ihmeessä moskeijavierailulle auringon laskiessa. Olin jotenkin kuvitellut, että kaikki turistibussit katoavat moskeijakuvasta illan tullessa, mutta katin kontit. Moni muukin oli tunnustelemassa maagista tunnelmaa ja pukeutumiskopissa oli jäljellä vain muutama abaya..harmaita kaikki. Olisi pitäny roudata oma, nätimpi abaya mukana.

YAS ISLAND JA FERRARIPUISTO

Yas Islandilta löytyy useampi hotelli ja muun muassa formularata, jossa Formula 1:ten päätöskisa on viime vuosina ajettu. Kävimme itse katsomassa tuolla formulat vuonna 2014 ja kokemus oli kyllä lipun hinnan arvoinen. Meidän fiiliksiä, (vaikkakin vähän vanhoja sellaisia) formulakisoista Abu Dhabissa löydät Formula 1-postauksesta.  Yas Islandilla sijaitseva, futuristisen näköinen Viceroy-hotelli on vielä omalla hotellien bucket listalla.

Toinen mielenkiintoinen tekeminen Yas saarella on Ferrari World huvipuisto. En suosittelisi Ferrari Worldia ihan pienille lapsille, mutta isompien ja varsinkin teinien kanssa tämä toimii paremmin. Formula Rossa, maailman nopein vuoristorata, joka kiihdyttää 240km/h viidessä sekunnissa on itse oikeutetusti hurjin laite, jossa olen koskaan ollut. Kunnon G-voimat meinasivat pullauttaa silmämunat ulos. Yas saarelta löytyy shoppailufriikeille Yas Mall, mutta Dubain ostosmahdollisuuksiin tottuneelle siinä ei ole mitään erityistä.

YELLOW BOATS RETKI MERELLÄ

Pojat kävivät ensimmäisenä päivänä 90 minuutin reissun Yellow Boatsilla. Kippari kuljetti rib-venettä läpi mangrovesuiston kohti Sheikh Zayedin Grand Moskeijaa, jota sai ihailla mereltä käsin. 294 dirhamin normaalihinta oli aika suolainen (lapset 220 dirhamia), mutta Entertainerilla sai kyseisen reissun kahdelle yhden hinnalla, joka on sopivampi hinta reissusta. Poika ihaili kalalaumoja, mutta valitettavasti delfiinejä ei näkynyt. Asiantuntijan mukaan niitä näkyy yleisemmin tunnin meriretken reitillä.

90 minuutin reissu on poistunut nykyisin valikoimista, mutta tilalle on tullut lyhyempiä reissuja, joiden hinnat ovat kohtuullisempia eli 149-199 dirhamia per henkilö (lapsille hieman halvempi). Vaihtoehtoja löytyy perinteisen tunnin Cornichen reissun lisäksi 75 minuutin Yas Island tour sekä lyhyempi Yas Island Experience, jos aikaa on vain 45 minuuttia.

Ja ne kaksi juttua, jotka jäivät itsellä tekemättä ja joiden takia Abu Dhabiin on mentävä uudestaan.

LOUVRE

Louvre avautui viikko sen jälkeen, kun oltiin oltu Abu Dhabissa. Arvatkaa harmittiko? Meillä ei siis ole kokemusta itsellä Louvresta (muuta kuin Pariisin vastaavasta), mutta eihän tätä kohdetta voi missata siellä ollessa.

KANOOTTIAJELU MANGROVESUISTOSSA

Aavikkomaassa ei uskoisi törmäävänsä harvinaisiin mangrovepusikoihin, mutta Abu Dhabissa sijaitsee suhteellisen laaja mangrovemetsikkö. Abu Dhabia lähimpänä olevaan Mangrove National Parkiin on mahdollista päästä vierailemaan abran ja kanootin kyydissä.

MUUTAMA PIKAVINKKI

– Jos Abu Dhabin tarjonta tuntuu loppuvan, Abu Dhabista on kohtuullinen matka Dubai Parks and Resorts alueelle, jossa sijaitsee Legoland ja muita viihdepuistoja.

– Dubain Entertainer kirjasessa/applikaatiossa on yleensä ollut myös Ferrari World kuponki. Abu Dhabille löytyy toki oma kirjanen, joka kattaa aika ison osan aktiviteeteista.

– Yas Waterworldia ovat monet kaverit kehuneet. Me emme ole vielä päässeet sitä testaamaan, mutta varmasti ensi reissulla. Ferrari Worldiin ja Yas Waterworldiin tarjotaan yleensä yhteispaketteja.

– Abu Dhabin emiraatista löytyy hienoja aavikkohotelleja. Jos ne kiinnostavat, kannattaa googlettaa Anantara Qasr Al Sarab ja edullisempi Tilal Liwa.

2 responses to “Abu Dhabi – Mitä tehdä ja nähdä?”

  1. Oikeastaan voisin itse ajatella, että Abu Dhabi voisi itseäni lähtökohtaisesti kiinnostaa jopa Dubaita enemmän, ja juurikin siitä syystä, jonka kirjoitit. Nimittäin, että matkailu on siellä varmasti pienemmässä osassa kuin Dubaissa. Näin silti, että esimerkiksi formulakilpailut tosiaan järjestetään siellä vuosittain. Ja toki tuo Sheikh Zayed Grand moskeija on sellainen, jonka kovasti haluaisin päästä näkemään – kuvien perusteella järisyttävän upea.

    Ja heh, kieltämättä Formula Rossa kuulostaa hurjalta!

    Like

    1. Abu Dhabi on todellakin erilainen kohde kuin Dubai. Vielä autenttisempaa Arabiaa löytää Omanista, jota voimme myös lämpimästi suositella.

      Like

Leave a comment

Trending